Erik Meira

Erik Meira is in Portland, Oregon, werkzaam als fysiotherapeut. Hij is een gecertificeerde Sports Clinical Specialist en NSCA Strength and Conditioning Specialist met veel ervaring in het behandelen en begeleiden van sporters met een blessure. Daarnaast heeft hij de PT Podcast Network opgezet.

Als zoon van een engineer en docent, kwam Erik Meira op jonge leeftijd al in aanmerking met wetenschap. Als klein jongetje werd hij geïnspireerd door de vele experimenten die hij thuis mocht uitvoeren om te ontdekken hoe bepaalde stoffen met elkaar reageren. Voordat hij aan zijn studie fysiotherapie begon, heeft hij filosofie en psychologie gestudeerd waarnaast hij een aantal vakken van natuurkunde en scheikunde volgde. Hoewel de medische wetenschap zijn aandacht ondertussen heeft getrokken, blijven natuur- en scheikunde hem ook af en toe prikkelen.

Erik Meira is zijn ervaring in revalidatie gestart aan de Universiteit van Florida waar hij de kans kreeg om student trainer te worden van de voetbalclub Gator. Nadat hij zijn bachelor fysiotherapeut succesvol had afgerond, vertrok hij naar The George Washington University Hospital in Washington om daar de cursus patiënt educatie te volgen. Hierna mocht hij zich Physical therapy adviser noemen van de GWU Medical School. Terug in Portland is Erik zijn eigen praktijk begonnen waarbij hij (top)sporters begeleidt en adviseert op het gebied van sportprestaties, blessures en herstel. Daarnaast is hij directeur geweest van The Northwest Society for Sports Medicine. 

Maar niet alleen in de praktijk is Erik erg actief. Ook in het onderzoek zit hij niet stil. Hij heeft verschillende artikelen gepubliceerd  en heeft hij meegeschreven aan verschillende hoofdstukken van boeken. Daarnaast deelt hij zijn kennis graag met andere professionals. Wereldwijd geeft hij daarom regelmatig lezingen en scholingen waarbij hij de wetenschap en praktijk laat samenkomen. Zijn motto is om complexe ideeën te versimpelen. Daarbij ligt de focus vooral op de heup, knie, oefentherapie, return-to-sport voor atleten, wetenschappelijke toepasbaarheid, biomechanica en fysiotherapeutische modellen.

In zijn vrije tijd trekt Erik graag de bergen in om te wandelen, skiën en snowboarden en reist hij graag de wereld over met zijn backpack.

Om gedurende de COVID-19 periode wel te kunnen blijven leren van Erik Meira, heeft hij twee E-learning ontwikkeld, Human movement en Patellofemoral pain