Medicinale kracht van voeding

Leestijd: 3 minuten

Geschreven door: Marthe T. van Daal, Gert Folkerts, Johan Garssen, Saskia Braber

Onderzoekers van Universiteit Utrecht hebben aangetoond dat bepaalde voedingsstoffen een vergelijkbaar effect hebben als bepaalde medicijnen. De farmaceuten concluderen na ruim 200 onderzoeken naar voedingsmiddelen dat er diëten ontwikkeld kunnen worden die bepaalde aandoeningen tegengaan of voorkomen. 

De meeste focus ligt op onstekingsreacties, die spelen namelijk een grote rol in kanker, diabetes en hart- en longziekten. Deze groep aandoeningen is verantwoordelijk voor ongeveer 70 procent van de sterfgevallen wereldwijd. Daarnaast zien wij als fysiotherapeuten geregeld patiënten die met deze aandoenignen kampen en vinden wij het daarom belangrijk om vernieuwende informatie zoals dit met jullie te delen.

Het is natuurlijk al lang bekend dat een gezonde voeding effect heeft op onze gezondheid. Maar eigenlijk is dat heel breed, veel soorten voeding zijn gezond. Maar nu is er dan ook daadwerkelijk aangetoond dat sommige voedingsstoffen heel gericht kunnen hechten aan specifieke receptoren van specifieke cellen, net zoals geneesmiddelen. Onderzoeksleider Saskia Barber: ''Dat voedingsstoffen zo gericht de processen in cellen een positieve kant kunnen opduwen is heel verrassend.” 

Er is nu een overzicht van tientallen voedingsstoffen en de gelinkte receptoren waar ze op aangrijpen en de immuunreacties die ze teweegbrengen. We gaan hier nu niet tot in detail uiteenzetten, maar als je dit interessant vindt dan is deze scholing van Jo Nijs zeker wat voor jou! Hij gaat namelijk onder andere in op het effect van voeding op ontstekingsreacties, centrale sensitisatie en daardoor op pijn en op het immuunsysteem. 

Blijf je patiënten bewust maken van het feit dat alles wat je naar binnen stopt een groot effect heeft op je gezondheid!

Lees hier meer over het onderzoek!
Jo Nijs

Jo Nijs, hoogleraar aan de Vrije Universiteit Brussel.