Om je BIG register te behouden is het belangrijk dat je accreditatiepunten behaald. Dit kan door het volgen van scholingen bij Denkfysio en wordt bijgehouden door het KRF/KNGF of door Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF). Op deze pagina leggen we je uit hoeveel punten je moet halen en wat de verschillen zijn tussen de twee registers.  

Accreditatie punten Koninklijke Genootschap Fysiotherapie (KNGF) / Kwaliteitsregister Fysiotherapie (KRF)

Het KRF bestaat uit twee delen

1. Vakinhoudelijke deel
Hierbinnen vallen punten die voor jouw deelregister(s) gelden. Dit betekent dat je vakinhoudelijke punten behaald voor zowel je algemene register, je sportregister of bijvoorbeeld je manuele register.

2. Beroepsgerelateerde deel
Hierbinnen vallen punten die je als therapeut de kans bieden je breder te ontwikkelen. Sommige scholingen vallen volgens het KRF niet voldoende binnen een deelregister en worden dan enkel geaccrediteerd voor het beroepsgerelateerde deel (dit wordt ook wel het vrije deel) genoemd. 

Het is mogelijk om je punten van het vakinhoudelijke deel te verplaatsen naar het beroepsgerelateerde deel, andersom is dit niet mogelijk. 

Hoeveel punten moet ik halen in de periode 2020-2025 (let op dit is gewijzigd i.v.m. COVID)

Algemeen therapeuten

In totaal behaal je 96 punten, hiervan moeten minimaal 40 punten vakinhoudelijk geaccrediteerd zijn voor het algemene register en minimaal 8 beroepsgerelateerd. De overige 48 punten mogen zowel vakinhoudelijk als beroepsgerelateerd zijn. 

Therapeuten met 1 specialisatie

In totaal behaal je 96 punten, hiervan moeten minimaal 40 punten geaccrediteerd zijn voor jouw deelregister. Verder behaal je 8 beroepsgerelateerde punten. De overige 48 punten mogen zowel vakinhoudelijk als beroepsgerelateerd zijn. Deze hoeven dus niet verplicht geaccrediteerd te zijn voor jouw specialisatie. 

Therapeuten met 2 specialisaties

In totaal behaal je 120 punten, waarvan 40 punten voor je eerste specialisatie en 40 punten voor je tweede specialisatie. Verder behaal je 8 beroepsgerelateerde punten. De overige 32 punten mogen zowel vakinhoudelijk als beroepsgerelateerd zijn. Deze hoeven dus niet verplicht geaccrediteerd te zijn voor een van jouw specialisaties. 

Therapeuten met 3 specialisaties

In totaal behaal je 160 punten, waarvan 40 punten voor je eerste specialisatie, 40 punten voor je tweede specialisatie én 40 punten voor je derde specialisatie. Daarnaast behaal je 8 beroepsgerelateerde punten. De overige 32 punten mogen zowel vakinhoudelijk als beroepsgerelateerd zijn. Deze hoeven dus niet verplicht geaccrediteerd te zijn voor een van jouw specialisaties.

Accreditatie punten Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF)

Behalve het KRF heeft de Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) ook een accreditatiesysteem waarvoor je punten kan halen om je BIG registratie te behouden. OOk hier wordt er gewerkt met een periode van 5 jaar. In tegenstelling tot het KRF gaan jouw vijf jaar in op het moment van inschrijving. Deze periode loopt dus voor elke therapeut op een ander moment. Dit register werkt niet met verschillende specialisaties en je hoeft dus niet punten te behalen voor verschillende deelregisters. Wel moet je verschillende documenten aanleveren. 

  • Persoonlijk Ontwikkel Plan (POP).
    Eens per jaar lever je een POP formulier aan bij het SKF
  • Peer Review
    Vier keer per jaar woon je een peergroep bij met 5 tot 9 therapeuten uit minimaal twee verschillende praktijken die ook aangesloten zijn bij SKF
  • Scholing
    Per periode van 5 jaar behaal je 100 KU (kwaliteitsuren). Hierbij wordt dus niet gewerkt met specialisaties. 

Let op: dit zijn de regels voor je individuele inschrijving. Bij het SKF is het ook mogelijk om als praktijk ingeschreven te staan. Op dat moment wordt er ook nog gevraagd naar klantervaring (PREM). Is dit voor jou het geval? Vraag dan bij je werkgever na wat jij verder nog moet doen. 

Denkfysio is in het bezit van instellingsaccreditatie. Dit houdt in dat alle scholingen van ons geaccrediteerd zijn bij het SKF. Per scholing verschilt het aantal punten een beetje, dus kijk even op de pagina van de scholing om te zien hoeveel punten je krijgt voor de scholing die je bij Denkfysio volgt.