De beste oefening is…

Als fysiotherapeut zul je ongetwijfeld weleens de vraag hebben gekregen: ‘wat is de beste oefening voor (vul hier je klacht in)?’ Ook onder collega’s is dit een onderwerp wat tot interessante discussies kan leiden. Onlangs gaf Ben Cormack een KNGF geaccrediteerde webinar met deze vraag als uitgangspunt.

De meesten van ons zijn het er wel over eens zijn dat training zinvol is bij het behandelen van pijnklachten. Maar hoe vul je dat nu op een onderbouwde manier in? Als je goed kijkt naar grote reviews en meta-analyses, wat Ben duidelijk heeft gedaan, lijken veel behandelstrategieën maar matig effectief en beperkt ondersteund door bewijs. Cormack stelt voor om eens voorbij al die gemiddeldes te kijken. Eén oefening geeft namelijk echt niet altijd hetzelfde resultaat. Voor de ene patiënt kan een oefening werken, maar voor de ander kan het juist contraproductief zijn.

De strategie die Ben Cormack voorstelt, is een ‘response based approach.’ Dat betekent dat er van jou als therapeut niet verwacht wordt dat je een kant en klaar antwoord hebt, maar wel dat je een aantal keuzemogelijkheden kunt aanbieden. Door de patiënt centraal te stellen en je klinisch redeneren los te laten op hoe deze reageert op oefeningen kom je uiteindelijk tot de beste oplossing. 

Helaas is er dus geen éénduidig antwoord op de hierboven genoemde vraag. Aan de andere kant is dat misschien wel juist het mooie van ons vak! Bij iedere patiënt die je behandelt is het weer de uitdaging om uit te zoeken wat voor die persoon het beste werkt.

 

Wat vind jij?