Blijf positief:
De voordelen van Corona

Geschreven door Sophie Delemare

Leestijd:  2 minuten

In de afgelopen periode hoor je steeds meer mensen
mopperen over de hele situatie rondom het coronavirus. Begrijp me niet verkeerd: Ik vind de avondklok echt niet leuk, en ik zou graag willen dat het anders was. Maar wat vaak niet gezien wordt, zijn de voordelen die het ook heeft.

 

Tijdens de eerste golf hebben de meeste praktijken hun deuren gesloten, en zijn we als beroepsgroep gestart met zoeken naar de mogelijkheden die er zijn om onze patiënten toch te kunnen blijven helpen. Ik ben de eerste die roept dat we als fysio al jaren onder de kostprijs werken. Maar wie had ooit gedacht dat we een telefonische zitting zouden kunnen declareren of dat we online een consult zouden kunnen aanbieden?

In de afgelopen maanden hebben we als beroepsgroep steeds meer mensen gezien voor wie het een uitje is om naar de fysiotherapeut te gaan. Soms zijn wij het enige contact dat mensen op een dag hebben. We helpen ze met klachten op het gebied van thuiswerken, maar ook zien we steeds vaker mensen die klachten hebben na het doormaken van het coronavirus.

We hebben het voor elkaar gekregen om patiënten na corona een half jaar te mogen revalideren. Maar ook de lijntjes tussen ergotherapeuten, fysiotherapeuten en diëtisten in de eerste lijn zijn nog nooit zo kort geweest. In de praktijk zie je dat dit met name op het gebied van de coronarevalidatie het geval is, maar zouden we dit niet kunnen uitbreiden?

 

Toen ik begon met werken had ik nog nooit van een ergotherapeut gehoord. Tegenwoordig heb ik van meerdere ergo’s het mobiele nummer. Ik gaf patiënten vaak wat tips op het gebied van voeding, zonder echt veel ervan af te weten. Ik wist eigenlijk niet wat een oefentherapeut deed. Door de complexiteit van de post-corona patiënten ben ik steeds meer in contact gekomen met deze beroepen. In de afgelopen maanden heb ik meer geleerd van onze medeparamedici dan ik in de vier jaar daarvoor heb gedaan.

Ook buiten de coronarevalidatie ben ik me steeds bewuster van de waarde van de verschillende paramedische beroepsgroepen. Het is fijn om van elkaar te leren, en als we naar elkaar verwijzen kunnen we nog meer voor onze patiënten betekenen. Ik hoop dat dit ook na de pandemie zo blijft!

 

Wat vind jij?