Nicky van Melick

Dr. Nicky van Melick is consultant sportfysiotherapeut, onderzoeker sportorthopedie en eigenaresse van KneeSearch.

Nicky studeerde bewegingswetenschappen aan de Universiteit Maastricht en fysiotherapie aan de Hogeschool Zuyd in Heerlen. Tijdens haar studie maakte ze al kennis met voorste-kruisbandrevalidatie tijdens haar werk bij voetbalclub MVV. Ze was verzorgster bij de jeugd en hielp bij de trainingen mee bij het eerste elftal. Ze zag destijds ook voor het eerst een voorste-kruisbandreconstructie live in de operatiekamer.

Haar eindstage voor beide studies deed ze bij het Sport Medisch Centrum KNVB. Hier deed ze heel veel ervaring op met het behandelen van voetballers na een voorste-kruisbandreconstructie. Daarnaast was ze ook fysiotherapeute bij nationale jeugdelftallen. Na haar stage bij het SMC KNVB startte Nicky in 2007 haar carrière bij Sport Medisch Centrum Papendal in Arnhem. Hier werkte ze veel met topsporters en reguliere sporters en specialiseerde ze zich steeds meer op het gebied van knie revalidatie.

Om er persoonlijk voor te zorgen dat de zorg rondom sporters met een voorste-kruisbandreconstructie nog beter wordt, deed Nicky van Melick van 2011 tot begin 2019 tijdens haar promotietraject onderzoek naar de revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie. Hiervoor schreef ze onder andere de Nederlandse fysiotherapeutische richtlijn voor revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie.

Daarnaast geeft Nicky veel lezingen en cursussen voor (sport)fysiotherapeuten en (sport)artsen vanuit haar eigen bedrijf KneeSearch. Vanuit dit bedrijf is ze tevens betrokken bij ander wetenschappelijk onderzoek. Vanuit zowel de praktijk als het onderzoek werkt Nicky veel samen met gespecialiseerde artsen: o.a. Rob Janssen en Marijn van de Besselaar (Maxima Medisch Centrum Veldhoven/Eindhoven) en Rob Bogie en Wart van Zoest (St. Anna Ziekenhuis).

Nicky van Melick vindt het tijdens de revalidatie na een voorste-kruisbandreconstructie vooral heel belangrijk om veel te trainen aan coördinatie en balans. Krachttraining is wel een onderdeel, maar in haar ogen valt de winst te behalen in het coördinatieve stuk. We noemen dit kwaliteit van bewegen. Dit maakt de trainingen tevens een stuk interessanter en de sporter gemotiveerder, is haar ervaring. Revalideren is keihard werken. Elke keer weer de grens opzoeken, of dit nou om conditie, kracht of coördinatie gaat. Daarnaast merkt ze dat het heel belangrijk is om een sporter weer vertrouwen te geven in zijn eigen knie. Dit lukt door al snel weer bewegingen te trainen die zo specifiek mogelijk zijn voor de eigen sport.

In samenwerking met Thomas Hoogeboom en Denkfysio zette ze de webinar Wetenschap in de fysiotherapie op.

Ontdek al onze scholingen over de knie!